VSKG-logga


Buss på poetiska stigar

Karaktärer som nämns / dyker upp under rundturen.

ANNA MÖLLER
1874-1949
Anna Möller var den sista prästänkan som bodde på prästänkesätet Fridhem. Prästänkesätet byggdes i mitten av 1850-talet av prosten Erik Anell för att hans hustru inte skulle behöva “konserveras”, dvs gifta sig med den nya prästen om hon överlevde maken. Nu dog hon två år före mannen och kom därför aldrig att bo där.
Anna Möller var 23 år yngre än sin man, helnykterist och radikal kvinnoröstförespråkare och senare aktiv socialdemokratisk politiker. Hon har skrivit mycket bl a om sitt hem och trakten kring Sköldinge.

BO SETTERLIND
1923-1991
Man kan ju inte passera Sköldinge kyrka utan att tänka på psalm 303; “Det finns en väg till himmelen”, allmänt kallad Sköldingepsalmen.
Melodin bygger på en gammal andlig visa som läraren på Åsa Folk-högskola Nils Bencker hörde en av de anställda på skolan sjunga. Kantorn Harald Sventelius gjorde en orgelkoral av den. Bo Setterlind har satt egen text till den, som genom psalmbokskommittén tagits in i nya psalmboken.

JEANNA OTERDAHL
1879-1965
Jeanna Oterdahl föddes i Uddevalla och växte upp i Göteborg. Efter lärarinneexamen fick hon anställning i sin gamla skola där hon blev kvar i över trettio år.
Redan som liten skrev hon verser och dikter om blommor och årstider. Och som vuxen romaner, barnböcker och psalmer. Till hennes mest kända texter hör “Det strålar en stjärna” och “Har ni sett herr Kantarell”. Till Åsa Folkhögskola kom Jeanna som gästföreläsare. Hon blev god vän med rektorn, Algot Ahlstedt, och han inspirerade henne att skriva romanen Vårdträdet, som utspelar sig i folkhögskolemiljö; “Håll det träd i ära som du har skugga av”.

MARGIT GEIJER
1910-1997
Född i Helsingfors, men uppväxt i Värmland. Hon arbetade med litet av varje men framförallt var hon författare och skrev mycket om sitt främsta intresse miljö och miljövård. På 1960-talet köpte hon och maken gården Ekeby, en gammal 1600-talsgård som de rustade upp, och där skapade sitt paradis. Men de fick även uppleva skövlingen av skogen och utflyttningen från landsbygden, och om detta berättar hon i boken Vägen till Ekeby.

SELMA LAGERLÖF
1858-1940
I nr 17 av tidningen Idun, som utkom den 25 april 1890 meddelades att tidningens stora pristävling om “den bästa och för tidningens publik mest lämpade och underhållande följetongen” hade tilldelats skriften “Gösta Berlings saga”, berättelse från gamla Värmland, och det befanns vid namnsedelns brytande att densammas författarinna var Selma Lagerlöf, Landskrona.
Men bara fem kapitel var skrivna. Goda vänner ordnade då så att Selma fick bo på Rocklunda gård utanför Sköldinge och skriva klart sin roman, som kom ut på hösten 1891. Selma har berättat att den lyckligaste tiden i sitt liv var när hon fick sitta i lugn och ro och skriva färdig romanen om Gösta Berling.

MATHILDA LANGLET
1832-1904
År 1884 utkom ett verk på över 1000 sidor som handlade om Husmodern i staden och på landet. Här stod allt att läsa som den unga kvinnan bör veta. Författare var Mathilda Langlet, som förutom att ta hand om sitt eget hem med man och fyra söner var en uppskattad medarbetare i tidningen Idun och även gav ut många böcker bland annat för barn: Mamma berätta något roligt.
Speteby Hall byggdes av hennes make arkitekten Emil Langlet och att Mathildas ande lever vidare där kommer nog dess nuvarande ägare, Jones Antikvariat, att se till.