VSKG-logga


Litterär vandring på stadens kulturella gator

Karaktärer som nämns / dyker upp under vandringen.

KERSTIN EKMAN
1933
Kerstin Ekman är uppvuxen i Katrineholm. Åren 1974-83 skrev hon romansviten Kvinnorna och staden som inspirerats av Katrineholms utveckling som stationssamhälle. Fyra böcker ingår i sviten: Häxringarna, Springkällan, Änglahuset och En stad av ljus, där kvinnorna Lans för det mesta står i centrum. Vem kan glömma Sara Sabina Lans?
1970 flyttade Ekman till Härnösand och i början på 1980-talet till Valsjöbyn i Jämtland. Det norrländska landskapet, människorna och de förändringar som samhällets modernisering innebär, har blivit viktiga teman i hennes fortsatta författarskap.

AUGUST STRINDBERG
1849-1912
Sveriges stora författare, dramatiker och bildkonstnär.
Kopplingen till Katrineholm är att Strindberg uppvaktade Siri von Essen och hade ett hemligt möte med henne på Katrineholms järnvägsrestaurang.

HARALD 'HALDO' OTTOSSON
1938-2012
Journalist som skrivit ett oräkneligt antal dagsverser i lokaltidningen och därtill ett flertal böcker om lokalhistoria och folk 'från bygden'. Bland dagsverserna finns den dikt som läses under vandringen om Lövagumman, och som handlar om Karolina Lööf, soldatänka efter gubben Lööf. Karolina har förlorat sin arm vid genande över järnvägsspåret.
Gång- och cykeltunneln under järnvägen, som byggdes 2000, har fått namnet 'Lövatunneln' som en hågkomst av Lövagumman.

SELMA LAGERLÖF
1858-1940
I nr 17 av tidningen Idun, som utkom den 25 april 1890 meddelades att tidningens stora pristävling om “den bästa och för tidningens publik mest lämpade och underhållande följetongen” hade tilldelats skriften Gösta Berlings saga, berättelse från gamla Värmland, och det befanns vid namnsedelns brytande att densammas författarinna var Selma Lagerlöf, Landskrona.
Men bara fem kapitel var skrivna. Goda vänner ordnade då så att Selma fick bo på Rocklunda gård utanför Sköldinge och skriva klart sin roman, som kom ut på hösten 1891. Selma har berättat att den lyckligaste tiden i sitt liv var när hon fick sitta på Rocklunda och i lugn och ro skriva färdig romanen om Gösta Berling.

MATHILDA LANGLET
1832-1904
År 1884 utkom ett verk på över 1000 sidor som handlade om Husmodern i staden och på landet. Här stod allt att läsa som den unga kvinnan bör veta. Författare var Mathilda Langlet, som förutom att ta hand om sitt eget hem med man och fyra söner var en uppskattad medarbetare i tidningen Idun, och även gav ut många böcker bland annat för barn: Mamma berätta något roligt.
Speteby Hall byggdes av hennes make arkitekten Emil Langlet.

JEANNA OTERDAHL
1879-1965
Jeanna Oterdahl föddes i Uddevalla och växte upp i Göteborg. Efter lärarinneexamen fick hon anställning i sin gamla skola där hon blev kvar i över trettio år.
Redan som liten skrev hon verser och dikter om blommor och årstider. Och som vuxen romaner, barnböcker och psalmer. Till hennes mest kända texter hör “Det strålar en stjärna” och “Har ni sett herr Kantarell”.
Till Åsa Folkhögskola kom Jeanna som gästföreläsare. Hon blev god vän med rektorn, Algot Ahlstedt, och han inspirerade henne att skriva romanen Vårdträdet, som utspelar sig i folkhögskolemiljö; “Håll det träd i ära som du har skugga av”.

LIZA MARKLUND
1962
Deckarförfattare med Annika Bengtzon som huvudperson i böckerna, där Prime Time har handlingen förlagd till Yxtaholm. Annika Bengtzon har även fiktivt arbetat som journalist på Katrineholms-Kuriren.

VILHELM MOBERG
1898-1973
Handlingen i den delvis självbiografiska romanen Soldat med brutet gevär är till en del förlagd till Katrineholm (i boken benämnd som Hedvigsholm), där huvudpersonen Valter Sträng (och så även Vilhelm Moberg, på sin tid) studerar vid Hedvigsholms (Katrineholms) Praktiska Skola och även arbetar som volontär på lokaltidningen.

På grund av Corona-virusets framfart är alla månadsprogram tillsvidare inställda.

Vi sätter igång med ny verksamhet så fort samhället ger oss klartecken!

Välkomna tillbaka då.