VSKG-logga


Lördag 4 augusti 2018

Orresta gård - ett byggnadsminne mitt i Flen

På en ganska stor tomt i centrala Flen ligger en fastighet med den högst ordinära adressen Orrestagatan 5. På en kulle bakom en granhäck ligger ett par hus som emellertid skiljer sig från alla andra hus. Det är åtskilliga Flensbor som aldrig lagt märke till denna fastighet trots att den ligger endast några hundra meter från stadens Kungsgatan, församlingshemmet och stadshuset. Det är dessutom okänt för de flesta att Orresta Gård, som fastigheten heter, sannolikt har en tusenårig historia och att den unga staden Flen, som bildades först 1949, har sitt ursprung här.

Han som gett namn åt gården hette Orm; ett namn vars popularitet på vikingatiden ger oss en antydan om gårdens ålder. Vikingabonden Orm måste ha funnit tillräckligt goda betingelser för att bedriva jordbruk här på platsen. I söderläge fann han en sluttning som var tämligen förskonad från störande stenar, flyttblock, urberg och kärr. Här gick det att bli bofast! Här kunde Orm och hans efterföljare både odla jord, hålla boskap och idka byteshandel.

Med tiden blev gården en av de större i trakten och omslöt flera hundra tunnland. Men säg den lycka som varar för evigt. Gården fick ge vika för den tekniska och industriella utvecklingens framfart på 1800-talet och kvar idag finns 3 byggnader på en yta av 10 000 kvm.

Datum och avfärd
Lördag 4 augusti. Samling vid Röda Ladan kl 13.00.

Priser
110 kr för medlem i VSKG, 150 kr för övriga.
Betalning i förväg till Bg 181-3906 eller swish 123 154 29 92 eller kontant vid avfärden.
I priset ingår guidning och kaffe.


Arrangör: Ingrid Pettersson