VSKG-logga


Onsdag 14 februari 2018

Så nära Himalaya man kan komma

Vi var 14 stycken som samlats för att lyssna på Stina Palmblad Eriksson, som berättade om sina tre resor till Nepal. På sitt vanliga medryckande sätt tog hon oss med på en vandring uppför bergen, så att vi nästan tyckte att vi var där.

I Nepal kallas berg under 2000 m för Hills, mellan 2000-5000 m kallas de för Mountains och däröver för Snow mountains.

Det är jobbigt att gå uppför där, men med rätt guide, öppet sinne och en bra grundkondition klarar man det, påstod Stina.

Vägen slingrade sig uppåt med små byar här och där. Jordplättarna odlades överallt och med höjdskillnaderna finns tre växtzoner. Ibland mötte de ett liktåg, som i Nepal betyder lycka.

Efter en arbetsam klättring fanns det på vissa ställen heta källor, där man kunde bada och vila sina trötta ben. Stina kom till 4000 meters höjd.

Befolkningen består av 80% hinduer och 15% buddhister. Barnen sänds till privatskolor när man har råd, för barnen är familjernas pensionsförsäkring, eftersom ingen annan finns.

Staden Katmandu var från början sjöbotten, så därför är jorden där bördig. Det finns även en djungel i Nepal, vilket inte många av oss visste.

Sir Edmund Hillary (1919-2008), som var den förste att bestiga Mount Everest, använde sin förmögenhet till välgörenhet för att ge Nepaleserna en drägligare tillvaro.

Stina avslutade med en tänkvärd strof, som fanns inristad på en betongmur:
Like a bird singing in the rain
let grateful memories survive
in time of sorrow.

Kerstin Örje