VSKG-logga


Onsdag 29 juni 2016

Vad blir det för väder?

Ja, det frågar vi oss ofta, och för att reda ut lite om väderbegreppen kom Helen Tronstad från SVT till vårt månadsmöte för juni.

I forna dagar konsulterade man Bondepraktikan om kommande väderlek. Ibland kanske det stämde, men oftast inte. Bondepraktikan skrevs ursprungligen i Tyskland och översattes så småningom till svenska, så därför var det lite osäkra uppgifter om väderleken.

Från 1600-talet och framåt växten den moderna kunskapen i att spå väder. Man upptäckte de fysikaliska naturlagarna och uppfann olika mätinstrument. I slutet av 1700-talet började man med ett nät av mätstationer över hela Europa.

På 1800-talet under Krimkriget drog en kraftig storm fram över Svarta Havet, och sänkte stora delar av de allierades flotta. Efter den katastrofen undersökte man väderläget i Europa dagarna före stormen och insåg, att om man haft tillräcklig information så kunde man vetat om att stormen var på väg. Denna katastrof blev starten på de första vädertjänsterna.

Idag har man stor hjälp av datorer i sin väderrapportering, men säkra prognoser kan man dock bara göra för 2 dagar framåt.

Det uppskattade mötet avslutades med kaffe och frågestund.
Camilla Centerblad

På grund av Corona-virusets framfart är alla månadsprogram tillsvidare inställda.

Vi sätter igång med ny verksamhet så fort samhället ger oss klartecken!

Välkomna tillbaka då.