VSKG-logga


Måndag 30 maj 2016

Återbesök vid Trolleträskruinen

VSKG, firar 25-årsjubileum i år. I alla år har föreningen genomfört månadsmöten med mycket varierat innehåll, varav det allra första mötet hölls vid Trolle träsk-ruinen nära Trolldal. 25-årsfirandet inleddes därför med ett återbesök vid ruinen, som var helt oförändrad.

Trolle Träsk är något av en gåta som därmed ger fritt fram för spekulationer. Varför byggdes det och blev det någonsin färdigt? Vid utgrävningar har man inte funnit varken sopor eller kol efter någon eldstad, enbart en del benrester, som kan tyda på att någon bott här. Kanske byggdes det för att ha en säker tillflyktsort i orostider, eller så var man helt enkelt rädd för trollen på andra sidan sjön.

Troligt är dock, att riksrådet Porse Geet på 1300–talet påbörjade bygget av borgen med de metertjocka murarna. Dessa anses vara de äldsta delarna av Stora Djulö. Enligt senare dokumentation fullföljdes bygget under 1600-talet med en överbyggnad av trä, som senare raserats. Rester finns också av tegel.

I strålande kvällssol njöt vi av medhavd fika på de många utmärkta sittplatserna på murarna. En liten botanisering visade också på blommande orkidéer.

Klicka på bilderna till större format!Kerstin Olvén

På grund av Corona-virusets framfart är alla månadsprogram tillsvidare inställda.

Vi sätter igång med ny verksamhet så fort samhället ger oss klartecken!

Välkomna tillbaka då.