VSKG-logga


Lördag 6 oktober 2012

Tio glada VSKG-medlemmar med varsin godispåse i handen hoppade in i två bilar för transport till Gnesta och besöksmålet Gustafsviks levande ljus. I ett strålande höstväder kom vi fram till Gnesta och det vackra gamla huset som bl.a. inrymmer Peter och Birgitta Svenssons bostad. Peter visade oss huset med alla vackra kakelugnar, och därefter blev det en liten landgång, vatten, kaffe och Kärleksmums.

Sen vidtog föredraget. På ett lättsamt och underhållande sätt berättade vår entusiastiska värd om stearinljusets historia. Vi fick veta att på 1400-talet och framåt lyste man upp bostäderna med osande och droppande talg- eller vaxljus. I början av 1800-talet upptäckte den franske kemisten Michel Chevreul, att om man pressar djurhudar så får man fram ett flytande fett som han kallade oeliner, och pressade man huden ytterligare så fick han fram ett annat slags fett som han döpte till margariner. Om han så slutligen pressade huden oerhört hårt så kom det ytterligare en produkt som han namngav till stearin. Han experimenterade för att lära sig särskilja dessa fetter och kunde år 1825 söka patent för sin metod att göra stearinljus.

Några år senare åkte Lars Johan Hierta (industriman samt grundare av tidningen Aftonbladet) till London och såg för första gången dessa ljus som inte droppade nämnvärt och inte heller osade. Hierta tog kontakt med den unga svenska kemisten Johan Michaelsson för tillverkning av stearinljus. Sen kom allt igång och år 1838 så stod den första fabriksbyggnaden och maskinen för ljustillverkning klara på Liljeholmen i Stockholm.

Efter detta intressanta föredrag så shoppade vi glatt olika sorters ljus, ljusstakar, ljusmanschetter och ljuspynt i den lilla butiken.

Tack Peter och Birgitta för en god och trevlig eftermiddag.Camilla Centerblad

På grund av Corona-virusets framfart är alla månadsprogram tillsvidare inställda.

Vi sätter igång med ny verksamhet så fort samhället ger oss klartecken!

Välkomna tillbaka då.