VSKG-logga


Lördag 23 maj 2009

Rapport från sparrissafari

Vi var 10 st nyfikna sparrisälskare (inkl vårt guidepar Ingrid och Börje) som gav oss iväg den tidiga lördagsförmiddagen till Östergötland för att beskåda en del av dess digra matkultur.

Första anhalt blev Klostersparris i Vreta Kloster. Där hälsades vi välkomna av Bosse Eriksson (en av anläggningens tre delägare) och bjöds till en början på fika med goda smörgåsar i bästa bakluckeloppisstil.

Vi lärde oss snabbt att sparrisodling är inget för veklingar. Här fordras verkligt god kraft och ordning på rygg och knän och att kunna böja dessa flera gånger om dagen ... i princip lika många som antalet plantor på fälten. Och de var många. Flera mil odlad mark i långa ändlösa rader.

Sparrissäsongen är kort; bara 6 veckor under maj-juni före midsommar, och då gäller det att skörda när och om vädret ger förutsättningarna. Vid gynnsamma förhållanden granskas odlingsmarken 2-3 gånger varje dag för att ta tillvara alla goda primörstänger. I början och slutet av säsongen räcker det med 1 gång! Efter midsommar måste plantorna vila och samla energi för att orka sätta igång igen året därpå.

Man använder ett särskilt sparrisjärn som sticks ner i jorden för mätning och försiktig kapning/avskärning av grönsaken. Ett riktigt gediget hantverk således!

Vi fick en halvtimme över mellan stationerna och tog en tur till Bergs slussar och Göta Kanal. Alltid lika fascinerande att beskåda vattnets makter!

Efter den vita sparrisen (sparris som odlas under mark) åkte vi vidare till Sparrislandet vid Lövingsborgs gård öster om Linköping. Där odlas grön sparris, dvs samma gröda som den vita, men den växer ovan jord. Här är det paret Cecilia Krän och Pelle Andersson som basar för odlingarna.

Nu var vi hungriga och bjöds först på en härlig hemlagad lunch: sparrissoppa, sparrispaj och smaskiga brödbullar.

Sen kunde vi styrkta gå ut och besikta de gröna rikedomarna, dvs den knoppande sparrisen.

Besöket avslutades med kaffe före hemfärden.

Utmärkande för båda ställenas ägare var att vi sannerligen träffade äkta entreprenörer till 150 %. På båda platserna bedrevs sparrisodlingen som bisyssla vid ordinarie jordbruk. Pelle och Cecilia i Sparrislandet hade även tjänster som lärare. Vi besökare försökte förstå hur deras dygns timmar var funtade att kunna räcka till alla verksamheter!

Trots allt som skulle göras kände vi ingen stress eller jäkt hos dem, utan vi blev kungligt mottagna, och fick all tid och uppmärksamhet vi ville ha.

Tack för en mycket trevlig dag.Agneta Welander

På grund av Corona-virusets framfart är alla månadsprogram tillsvidare inställda.

Vi sätter igång med ny verksamhet så fort samhället ger oss klartecken!

Välkomna tillbaka då.