VSKG-logga


28 maj 2005

Tullgarn

Den 28 maj var vi 8 medlemmar som åkte till Tullgarnsnäs och Tullgarns slott. Via Nyköping och Vagnhärad kom vi efter en dryg timmes resa till 'NÄSET', som är ett naturreservat som Stockholms läns länsstyrelse ansvarar för.

Vädrets makter var på vår sida, så efter en inledande morgonfika började vår vandring genom skiftande natur. Markfloran är artrik liksom övrig växtlighet. Sjöfåglar sågs både på vattnet liksom på land, och många andra fåglar sjöng vackert bland hängbjörkar och hasselsnår. Kikaren användes flitigt. En extra känsla av den kommande sommaren fick vi också av att se badande barn i sjön och flygande drakar i luften.

Efter detta var det dags för vidare färd mot Tullgarns slott. En skicklig och trevlig guide lotsade oss runt på slottet. Sevärt och lärorikt. Slottet uppfördes på 1720-talet och har några av Sveriges mest betydande nyklassicistiska inredningar bevarat. I övrigt har varje 'ägare' satt sin prägel - inte minst Gustav V och drottning Victoria, som fick dispositionsrätt till Tullgarn.

Då vi tyckte att Trosa bara låg ett stenkast bort åkte vi dit och drack eftermiddagskaffe. Därefter satt det bra med en vandring längs ån, innan det var dags för hemresa.

Kort sagt - en bra och mycket trevlig dag.Marianne Holmberg

På grund av Corona-virusets framfart är alla månadsprogram tillsvidare inställda.

Vi sätter igång med ny verksamhet så fort samhället ger oss klartecken!

Välkomna tillbaka då.